Bij circulariteit past ook denken over duurzaamheid en – in het geval van een retrofit oplossing – bijvoorbeeld de temperatuurhuishouding van een armatuur. Zijn units zonder meer geschikt en wat doet het met de levensduur van een armatuur? Lightronics vindt het haar verantwoordelijkheid de levensduur te kunnen blijven garanderen. Eén van de ontwerpdoelstellingen van Lightronics is het steeds toe kunnen passen van de nieuwste lichttechniek en daarmee het verlengen van de levensduur van het armatuur. Door toepassing van retrofit-units is overstappen naar LED of updaten van een eerdere generatie LED mogelijk. Daarmee past de retrofit-unit in het behalen van de klimaatdoelstellingen en daarmee ook in het circulair inkopen. Oude units worden door Lightronics in overleg teruggenomen. Omdat de retrofit-unit gezien kan worden als refurbish staat een armatuur van Lightronics op trede R4 van de zogeheten R-ladder (*voor nadere informatie zie bronvermelding), waarbij vervanging van onderdelen bijdraagt aan verlenging van de levensduur. De volgende stap op de ladder is recycling.
Het principe is eenvoudig: de unit met de lichtbron is in één handeling te vervangen door een retrofit-unit. De retrofit-unit is zodanig ingeregeld dat lichtbeeld en kleurtemperatuur behouden blijven. Lightronics past dit toe in vrijwel al haar armaturen. Thermische en veiligheidsvraagstukken zijn in lange testcycli in het eigen testcentrum in Waalwijk onderzocht en gecontroleerd. Zo wordt de retrofit-unit in samenhang met het armatuur getest op UV-inwerking, versnelde verouderingstesten bij een hoge temperatuur in combinatie met performance en slagvastheid. De minimale norm (brand-uren) die Lightronics hanteert voor de LED-lichtbron is 100.000 uur (L80/B10 bij Ta 25 °C). Pas na goedkeuring wordt een armatuur of unit vrijgegeven. Het testcentrum, onderdeel van het Lightronics Experience Center, is openbaar en na afspraak vrij toegankelijk. Wilt u weten op welke punten getest wordt? U bent van harte welkom.
Een goed voorbeeld van refurbished verledden is het project van Waterweg Wonen, de woningcorporatie uit Vlaardingen met een bezit 12.575 woningen, die de gemeenschappelijke ruimten van haar woningbezit ‘verledde’. Een deel van de in totaal 10.000 armaturen werd voorzien van een retrofit-unit en nieuwe lichtkap. Woonstad in Rotterdam verledde in samenwerking met Meerbouw Rotterdam en Beers Elektro in totaal meer dan 40.000 armaturen. Een project wat ook nog eens bijdroeg aan een verbetering van het Energielabel. Het is slechts een greep uit voorbeelden en projecten waarbij circulair denken en doen leidt tot een flinke stap in circulair inkopen voor het behalen van de doelstelling voor 2030.
In de openbare verlichting zijn er eveneens talloze voorbeelden van succesvolle projecten. Een van de meest in het oog springende is de gemeente Amsterdam, waar in totaal 7300 BART- en HOLBEIN-armaturen zijn voorzien van een retrofit-unit. Hier zijn energiebesparing en voldoen aan de het Energie- en Klimaatakkoord de belangrijkste redenen. Daarnaast is het voorkomen van irreeële vervanging en een beperking van materiaalgebruik de drijfveer. In de gemeente Hoorn loopt een soortgelijk project.
De Kracht van Licht komt hiermee ook tot uiting in de circulariteitsstrategie en de MVO-visie van Lightronics. En onderstreept de wil een bijdrage te leveren voor de lange termijn.
Verklaring R-ladder
Bij de R-Ladder ligt de focus op de technische kant van het circulaire model. De meest voorkomende R-aanduidingen zijn:
https://www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen/circulaire-economie/r-ladder