CEDER is niet voor niets de naam van het nieuwe kegelarmatuur van Lightronics. De duurzaamheid van de Cederboom staat symbool voor de visie van Lightronics. Daarin zijn maatschappelijk verantwoord ondernemen, social return, circulariteit, sociale veiligheid en kwaliteit belangrijke kernwaarden.
Zo planten we bomen als compensatie van onze CO₂-footprint. We zetten in op social return en staan voor lichtcomfort om bij te dragen aan sociale veiligheid. Zo ontstaat een straatbeeld met meerwaarde, waarbij een speciale plek is ingeruimd voor de CEDER.
1 - Aluminium bovenkap en dop, blank geanodiseerd
2 - Aluminium LED-plaat en elektronica-unit, eenvoudig uit te wisselen
3 - Opticaschaal (optioneel) polycarbonaat
4 - Aluminium standpijp
5 - Onderkap polycarbonaat
6 - Aluminium flens geanodiseerd of niet geanodiseerd
CIRCULAIR IN ALLE FACETTEN
Het ontwerp van de CEDER is maximaal circulair. Hierin staan reduce, reuse en recycle centraal. We minimaliseren het gebruik van grondstoffen, maximaliseren hergebruik van onderdelen en maken hoogwaardige recycling mogelijk. Het ontwerp is zodanig geoptimaliseerd dat lijm of kitbewerkingen niet nodig zijn. De flens kan na de levensduur van het armatuur worden gerecycled en gebruikt worden als basismateriaal voor bijvoorbeeld een nieuwe lichtmast. De aluminium delen hebben een anodiseringslaag gekregen zodat deze in de toekomst zonder extra zuiveringsbehandeling kunnen worden gerecycled.
VOORBEREID OP DE TOEKOMST
De CEDER kan worden uitgevoerd met slimme elektronica en sensoren. Het armatuur kan future-ready gemaakt worden door het aanbrengen van Zhaga connectoren in de behuizing. Ook de LED-plaat en driverunit kunnen snel en gereedschapsloos worden uitgewisseld, waardoor de nieuwste lichttechniek snel en eenvoudig kan worden geïntegreerd. De behuizing van de CEDER is opgebouwd uit slimme subassembly’s, waardoor het eindproduct snel en met minimaal gebruik van gereedschap kan worden samengesteld.
Baanbrekers
Een speciale plaats binnen Lightronics is ingeruimd voor talenten van Baanbrekers. We werken al 25 jaar samen en hebben inmiddels 13 medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst. Zij werken onder meer aan de assemblage van de CEDER. Subassemblage* zou zelfs op locatie, binnen de gemeente, kunnen worden uitgevoerd. Op die manier willen we bijdragen aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. *Voor een geldig CE-keurmerk dient een functionele test te worden uitgevoerd volgens de norm IEC 60591-1.
CO₂-compensatie
We proberen onze CO₂ footprint zo laag mogelijk te houden en hebben bijvoorbeeld 700 zonnepanelen geïnstalleerd om energie-neutraal te kunnen produceren. Door jaarlijks bomen te planten geven we natuur terug aan de aarde. Hierdoor voorkomen we dat natuurlijke bronnen als bomen verloren gaan aan de industrie en dragen we bij aan CO₂ compensatie.